Schulden vermijden

Het beste is natuurlijk om niet geconfronteerd te worden met schulden waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn situaties die niet te voorzien zijn die je ook in de problemen zouden kunnen brengen uiteraard, en er zijn ook schulden die niet per definitie slecht zijn, maar een berg zelf creëren is alleszins een slecht plan. Probeer zoveel mogelijk problemen te vermijden dus. Enkele tips.

Geef je standaard meer geld uit dan je hebt binnenkomen, dan heb je duidelijk problemen met het beheren van je budget. De regel is simpel: de inkomsten moeten altijd gelijk zijn aan de uitgaven, liefst zelfs de inkomsten groter dan de uitgaven. Budgetbegeleiding kan je helpen om een plan op te stellen, zodat je exact weet wat naar waar gaat, en wat je kan uitgeven aan vertier.

Denk goed na voor je geld uitgeeft. Hoeveel ging er deze maand al op, en aan wat? Probeer goed na te denken over de zin van dingen die je wilt kopen. We leven in een consumptiemaatschappij: op elke straathoek word je wel in de verleiding gebracht. Leer hieraan weerstaan en ga bewuster om met geld. Laat eventueel bankkaarten thuis en neem enkel een klein bedrag cash mee.

Kies voor de beste financiële oplossing. Laat je niets aanpraten. Wil je een huis kopen, ga dan bij verschillende banken informeren om zo de beste rente te krijgen. Heb je door omstandigheden een tijdelijke lening nodig, informeer dan of je niet beter af bent met een persoonlijke lening in plaats van een winkelkrediet. Je bankdirecteur bij je eigen bank of bij een bank gespecialiseerd in consumentenleningen zoals Beobank kunnen hier zeker bij helpen.

De beste tip is misschien nog een goed overzicht te houden. Schrijf uitgaven en inkomsten op, zeer nauwgezet, en probeer hier een structuur in te krijgen. Er zijn ook online tools die je hierbij kunnen helpen.